Pazar Eylül 8, 2024

Nuri Dêrsimî‘nin Rojava mirası

kaypakkaya-partizan
Dêrsim Direnişi önderlerinden Nuri Dêrsimî’nin adını alan torunu, Rojava’da YPG saflarında savaşıyor. YPG’deki adıyla Baran Munzur, dedesini hiç görmedi ama dedesinin ruhuyla Rojava Devrimi’nde yer almanın gururunu yaşıyor.

 

Baskı, sömürü, zulüm altında yaşayan halkların tarihsel bellekleri güçlü olur. Hele bir de tarihi direniş ve isyanla dopdolu geçmiş bir halkın çocukları ise,  direniş bellekleri de güçlü olur. Çünkü 'atalarının', dedelerinin tarihsel mirası olan direnişlerinin hikayeleri ile büyürler.
 

İnsanlık tarihinde en fazla zulüm, baskı, sömürü altında yaşayan halklardan biri olan Kürtlerin çocukları, işte bu tarihsel direniş ve direniş belleği ile büyüdü hep. Ve hala o bellek ile yürüyorlar. Yolları ömürleri kadardır. Ömürleri de yolları kadar. Çünkü onların yolları direniş taşlarıyla döşenmiş. O yüzden onlardan direnişçi olmaktan başka bir şey çıkmaz. Çünkü onlarda tıpkı bir gün 'ataları' gibi direnişe dururlar.

Halep yolundaki direnişçi!
Bir asır önce Koçgirî’de başlayan direnişe, Alişêr ile birlikte öncülük etti. O direniş bastırılınca kendisini bu kez 17 yıl sonra başlayan Dêrsim Direnişi içinde buldu. Ve bu direnişte de sonuna kadar çarpıştı. Dêrsim'de de direniş kanlı bir şekilde bastırılınca Rojava’nın yolunu tuttu. Rojava’da ve Suriye çöllerinde yaşadığı yıllarda kardeşi Mustafa'da gidip yanında yaşamaya başladı. Bir süre Rojava’da yaşadıktan sonra Suriye çöllerinin içine doğru yürüdü. O çöllerde de hep dağları yaşadı. Oğulları ve kızlarına çeşitli isimler koydu. Toplumda yoksulluklar içinde olanları evlatlık edindi. Evlatlık edindiklerinden birine dava, mücadele ve direniş arkadaşı Seyid Rıza’nın adını verdi. 1973 yılında yaşama gözlerini yumdu. Yaşama gözlerini yumduktan 18 yıl sonra evlatlık edindiği, bakıp büyüttüğü ve evlendirdiği ve kavga, mücadele, dava arkadaşı Seyid Rıza’nın adını verdiği oğlu Rıza’nın 1991'de bir oğlu oldu. Rıza doğan oğluna direnişçi babası Nurî Dêrsimî adını verdi.

Nuri Dêrsimî Yemen yolunda
Dedesinin adı verilen Küçük Nuri Dêrsimî henüz bir yaşındayken Yemen yollarında bulur kendini. Babası yaşadığı geçim sıkıntısından dolayı, ailesini alıp Yemen’e gider ve 12 yıl boyunca burada terzilik yaparak geçimini sağlamaya çalışır. Küçük Nuri Dêrsimî de Yemen'de, 9 yıl okuduktan sonra okulu bırakıp babasıyla birlikte terzilik yapmaya başlar.
Ardından aile Halep’e döndükten sonra, Küçük Nuri Dêrsimî, Eşrefiye mahallesinde babasının yanında terzilik yaparak aile geçiminde katkıda bulunur. Yemen'de Arapların içinde büyümesinden ötürü, Küçük Nuri Dêrsimî de kendi anadili olan Kürtçe'nin Kurmancî ve Kirmanckî (Zazaca) lehçelerini öğrenemeden büyür.

 

Ortadoğu'da Kürtlerin zamanı
Devran döndü devir değişti. Ortadoğuda haklar ve Kürtler zamanı başladı. Tunus’tan başlayıp Suriye’yide etkilemeye başlayan bu durum Kürtlerin yüzyıllardır özellikle de son 40 yıldır Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kürt Özgürlük Hareketi'nin vermiş olduğu mücadele ile buluşan, birleşen ve bu yönlü emek harcayan Rojava halkları bu durumdan yararlanarak devrim gerçekleştirdi. Bu devrim Kürt çocuklarının direniş belleklerini yeniden canlandırdı. Bu çocuklardan biri devrimin savunma gücü olan YPG içinde yer alan Küçük Nuri Dêrsimî'dir. 23 Nisan 2013'de YPG’ye katılmasına rağmen dedesi Nuri Dêrsimî’nin mezarı başında yapılan anmaya annesi, yarı felçli kız kardeşi ve babasıyla birlikte katılan genç Nuri Dêrsimî, dedesi Nuri Dêrsimî'nin mezarı başında sözünü vererek kendine Baran Munzur adını aldı. "Adımı çok sonradan öğrendiğim Dr. Baran arkadaştan Munzur’u ise, dedemin topraklarının en güzel, en hırçın ve asi suyu olan Munzur’dan aldım' diyor genç Nuri Dêrsimî.

Öze dönüş
Küçük Nuri Dêrsimî Yemen yollarında ve Halep’te Arap toplumu içinde büyümesinden ötürü bilmediği dilini YPG’ye katıldıktan sonra öğrenmeye başlıyor ve şimdi anadiliyle konuşuyor yoldaşlarıyla. Dedesinin mezarına giderken ölümünü kabul etmediği mezardaki dedesiyle Kürtçe konuşmaya başlıyor: "Dede seni görmedim. Senin mirasından da çok fazla haberim olmadı. Fakat bana bıraktığın direniş belleği beni yeniden köklerimle buluşturdu. Dilimle buluşturdu. O yüzden dilimi öğrendiğimi göstermek için seninle Kürtçe konuşuyorum. Seninle Kurmancî kadar, Zazacıya da konuşmak isterdim. Ama ona bana öğretecek kimse kalmadı çevremde. O yüzden onu öğrenmeyi de bir gün olurda Dêrsim'e gidersem orada öğrenirim."

Nuri Dêrsimî devrimde yaşıyor
Küçük Nuri Dêrsimî'nin YPG ile yürüme sözünü dedesi Nuri Dêrsimî’nin mezarı başında vermesi, dedesini Rojava Devrimi'nde yaşatmaya kararını vermesidir aynı zamanda. Bundandır ki; Nuri Dêrsimî Rojava Devrimi'nde yaşıyor. Küçük Nuri Dêrsimî, YPG’deki adıyla Baran Munzur dedesini hiç görmedi. Ama dedesinin adıyla şimdi Rojava Devrimi'nde yer alıyor. Görmediği dedesinin mezarını ayda bir ziyaret ediyor. Canlanmış bir direniş belleği bir direnişçi torununu yeniden bir direnişe taşıyor. Onu gerçek kimliği, özüyle buluşturuyor. Küçük Nuri Dêrsimî’nin de YPG’de yer alması canlanan, dirilen ve direniş belleği ve dinleyerek büyüdüğü direniş hikayelerinin yeniden yaşam bulmasıdır…


SEYİT EVRAN

4256