Cuma Eylül 20, 2024

Köln'den Dersim'e büyük destek

kaypakkaya-partizan
Avrupa'da yaşayan Dersimliler, BDP'nin Dersim'de yürüttüğü yerel seçim çalışmalarına destek vermek amacıyla Köln’de bir araya geldi.

 

Almanya’nın Köln kentinde Dersim seçimleriyle dayanışma gecesi düzenlendi. Geceye başta Köln ve Kuzey Ren-Vestfalen eyaleti olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden de gelen 3 bin kişi katıldı.

Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlikte BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, BDP Dersim İl Başkanı Ergin Doğru ve BDP Belediye Başkan Adayı Mehmet Ali Bul birer konuşma yaptı.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Avrupa’dan Dersim’e bu geceyle gönderilen büyük mesajdan ötürü geceye katılanlara teşekkür etti. "Dersim'in özüne sahip çıkarak bütün devrimcilerin birliğini sağlamalıyız" diyen Demirtaş, seçimlerin Dersim'in birliği açısından da kritik öneme sahip olduğunun altını çizdi. Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Seçimlerde sadece belediye başkanlarını seçmiyoruz; aynı zamanda Kürt halkının ve Dersim'in birliğini tercih ediyoruz. Dersim gerçekliği ile yüzleşmeyen bir devlet anlayışının karşısında olacağız. O yüzden de seçimlerde en güçlü ittifakı sağlamaya çalışıyoruz. Bütün devrimci değerlere sahip çıkmalıyız. Dersim'de ittifak dışında kime oy verirseniz, bu Dersim'e cevap olmayacak ve Dersim'in sesi olmayacaktır. Kızılbaş Alevilere yapılan soykırımın hesabını sormak için BDP'ye oy vermelisiniz. Artık Dersim'in AKP ve CHP'ye verilen oyların ne anlama geldiğini bilmesi gerekir."

Seçimleri kazanmaktan daha önemli olanın Dersim'in birliğini sağlamak olduğunu belirten Demirtaş, Avrupa'da yaşayan Dersimlileri de sorumluluk almaya çağırdı.

Demirtaş'ın ardından söz alan Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin ise devletin ret ve inkar politikalarına dikkat çekti. Şahin devamla "dilimize, kültürümüze sahip çıkmalıyız. Birlikte hareket ettiğimiz sürece başaramayacağımız hiçbir şey yoktur" dedi.

BDP Dersim İl Başkanı Ergin Doğru da "Statükocu çizginin temsiline karşı Seyit Rızaların temsilcileri olarak bu tarihi hesaplaşmaya cevap olmalıyız" ifadesini kullandı. 

BDP'nin belediye başkan adayı Mehmet Ali Bul ise Dersim'in tarih boyunca sürgün ve katliamların doruğa ulaştığı bölge olduğunun altını çizdi. Bul, BDP'ye oy vermenin barışı ve birliği savunma anlamına geldiğini vurguladı. Bul, Avrupa’daki Dersimlilerin desteğinin kendileri için büyük bir güç kaynağı olduğunu da söyledi.

Kültür programı da oldukça zengin olan etkinlikte semah gösterisi yapıldı; sanatçılar Ozan Zamani, Ahmet Aslan, Deniz Deman, Zele Mele, Ozan Serdar, Müslüm Polat, Şengül Pak, Semi Ber, Delil Xidir, Ali İhsan Doğan, Xemgin Birhat, Sena Dêrsimi, Ali Baran, Rozerin Kahraman, Hasan Sağlam, Rıza Karaman, Hüseyin Güneş, Yağmur Baran, Ferhat Tunç, Seyfi Doğanay, Kadri Karagöz, Erdoğan Emir, Zeynel Aba ve Düzgün Ersen sahne aldı.

Konuşmaların ardından etkinlik, müzik dinletileri eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

ANF

2075