Cuma Eylül 20, 2024

'Gezi'nin ruhuyla hesap soracağız'

kaypakkaya-partizan
Bir araya gelerek Gezi Şehit ve Gazileri Platformu'nu kuran direnişçiler, Gezi direnişinin verdiği "Birleşirsek yenilmeyiz" mesajına dikkat çekerek, "Dayanışma ve hesap sormak için bir araya geldik" dedi. Yeni bir kampanya hazırlığında olan direnişçiler, Haziran ayaklanmasında polisin şiddetine maruz kalan direnişçilere "Birlikte hesap soralım" çağrısı yaptı.

 

İSTANBUL (Arzu Demir)- Haziran ayaklanması sırasında polisin uyguladığı şiddet nedeniyle yaşamını yitiren direnişçilerin aileleri ile yaralananlar, Gezi Şehit ve Gazileri Platformu'nu oluşturdu.

Platform, hafta sonları, Çağdaş Küçükbattal'ın evinde toplanıyor. 31 Mayıs günü polisin attığı gaz bombasıyla gözünü kaybeden Küçükbattal, tedavisi dahi bitmeden tutuklanmak istendi. Ancak tepkiler üzerine, tutuklanmak yerine ev hapsine alındı.

Platform çalışmalarını yürüten Çağdaş Küçükbattal, Uğur Yıldırım, Erdal Sarıkaya ve Beycan Taşkıran, amaçlarını ve yapacaklarını anlattı.

BİRLİKTE MÜCADELE İÇİN

Direnişçilerin hepsi de, Gezi direnişinin gösterdiği “Birleşik mücadele ve dayanışma” mesajına dikkat çekti.

Çağdaş Küçükbattal, "Gezinin ortak mesajı şuydu: Birlikte hareket eden, örgütlü olan halklar yenilmezler. Biz bu mesajı aldık, bu platformu da aslında Gezi'nin bir kazanımı olarak hayata geçirmeye karar verdik" dedi.

Tek tek verilen mücadelenin başarılı olamayacağını belirten Uğur Yıldırım da, platformun amacını şöyle anlattı: "Bir araya geldiğimizde, birlikte mücadele ettiğimizde kazanımlarımızın büyük olacağını biliyoruz. Gezi bize bunu gösterdi."

Güç birliği yaptıklarını altını çizen Erdal Sarıkaya da, mücadelenin tek başına yürütülmeyeceğinin bilincinde olduklarını belirterek, "Daha örgütlü ve daha güçlü bir şekilde mücadelemizi yürütmek için bu platformu kurduk" diye konuştu.

Haziran ayaklanmasının, "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganını hatırlatan Beycan Taşkıran, platformun bu mücadelenin devamcısı olarak kurulduğuna dikkat çekti, "Halk hala sokakta, Gezi ruhunu sürdürüyor. Bu bize Platform için umut verdi, teşvik etti" dedi.

'TOPLUMSAL DAYANIŞMAYA İHTİYACIMIZ VAR'

Beycan Taşkıran, yaralanan direnişçilere ulaşmak istediklerinin altını çizdi, "Çünkü hepimiz bu süreci belli ölçülerde kendi çevremizle halletmeye çalıştık. Ama bu toplumsal bir mücadele ve isyandı. Bu sürecin tamiratı, onarılması da toplumsal dayanışma ile olacak. O nedenle de platformumuz yaralı arkadaşlarımızın yanyana getirilmesine, onlara destek verecek kurumların ortaklaşmasına da yoğunlaşacak" diye konuştu.

Gezi direnişinin en önemli bileşenin kadınlar olduğunun altını çizen Beycan Taşkıran, kadınlara da seslendi, "Gelin birlikte hesap soralım" dedi.

Önümüzdeki günlerde bir kampanya başlatacaklarını söyleyen Taşkıran, söz konusu kampanyayı talepleri destekleyen tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte yapmak istediklerini belirtti.

TALEPLER

Platformun amaçları ise şöyle;
"Gezi direnişinde yaralanlar arasında dayanışmayı açığa çıkarmak.
Öldürülen direnişçilerin davalarını takip etmek.
Tutuklanan direnişçilerinin özgürlüğünü istemek.
Biber gazı ve plastik mermi kullanımının yasaklanmasını sağlamak.
Polisin geniş silah kullanma yetkisi tanıyan Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu'nun değiştirilmesini sağlamak."

Çağdaş Küçükbattal, Uğur Yıldırım ve Erdal Sarıkaya, Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz bombası nedeniyle gözlerini kaybetti. Beycan Taşkıran'ın ise polis saldırısında kaburgası kırıldı.

1820